Leimat ovat määritelmiä, joilla kutsut itseäsi. Yhdistät ne itseesi ja kuvailet niillä ihmistä, jonka uskot olevasi. Tutkimusten mukaan jo pelkkä sukupuolen ja rodun ruksittaminen ennen koetta, vaikutti oleellisesti opiskelijoiden koetuloksiin. Leimaamme itseämme tahtomattamme ja nämä leimat määrittävät elämäämme.
Mitä leimoja olet antanut itsellesi ja muille?
Asetamme leimoja helposti sekä itsellemme että muille. Asetamme niitä sen takia, että navigoimme niiden mukaan yhteiskunnassa. Tämä on opittu, jokseenkaan ei niin järkevä, tapa. Yhteiskuntamme on rakentunut leimojen kautta. Leimojen – joita vahvistamme sekä itsessämme että muissa.
Kuulostaako jokin näistä tutulta?
- Olen väsynyt vanhempi
- Olen ylipainoinen
- Olen matalapalkkainen
- Olen keskinkertainen
- Olen yksinäinen
Jos uskot itseesi otat alitajuisesti enemmän riskejä, mikä johtaa kehitykseen ja kasvuun. Jokainen meistä kohtaa vastoinkäymisiä. Kun sisäinen usko itseesi on kunnossa, olet kyvykkäämpi kohtaamaan haasteita. Terve itseluottamus auttaa näkemään maailman ympärilläsi positiivisemmin. Jos olet valmis tekemään työn ja muuttamaan ajatusmaailmaasi voit jopa huomata, että pystyt nauramaan isolle vesivahingolle niin kuin Ronja aikoinaan.
Leimat vaikuttavat meihin niin syvästi, että päätitpä olla menestyjä tai luuseri, tulet lopulta olemaan leimasi kaltainen. Yksi sana ei voi määrittää sinua ihmisenä, joten älä laita itseäsi boksiin. Älä pyri täydellisyyteen. Se riittää, että olet vaikka promillen parempi kuin eilen.
Kun seuraavan kerran huomaat asettavasi itsellesi rajoittavia ja vähätteleviä leimoja, sano itselleni ääneen: ”Kas, sieltä hän tulee itse neiti Täydellisyys!”.
Huomaat, samalla huvittuvasi ajatuksistasi. Kaikki keinot oman ajattelutavan muuttamiseen on sallittu. Ja huumori on yksi loistava esimerkki siitä! 😊
-Erja