You are currently viewing 5 tapaa boostata itseluottamusta
Itsevarma trio!

5 tapaa boostata itseluottamusta

Saan usein kuulla siitä,  kuinka on olen rohkea ja uhkun itseluottamusta. Ikään kuin olisin saanut kaiken synnyin lahjana, eikä keskustelukumppanilla olisi mitään mahdollisuutta itse kokea samaa. Tämä ei voisi olla kauempana totuudesta. 

Olen suurimman osan elämääni ollut epävarma; nuorella minulla oli aknea ja olin ujo, nuorena aikuisena koin olevani joko liian vähän tai aina liikaa. Vasta sairastuttuani epilepsiaan 30- vuotiaana tajusin, ettei epävarmuuteni johtunut ulkoisista tekijöistä, vaan ajatuksistani itseäni ja kykyjäni kohtaan. 

Itseluottamus 

Itseluottamus tarkoittaa uskoa omiin kykyihin ja taitoihin saavuttaa haluttuja tavoitteita. Se on uskoa omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa. Terveen itseluottamuksen omaava henkilö uskaltaa rohkeasti vaikuttaa myös muihin. 

Itseluottamus vaikuttaa siihen, millaisia tavoitteita yksilö asettaa itselleen. Itseluottamus vaikuttaa myös suorituskykyyn eli siihen kuinka aktiivisesti ja kuinka suurella panostuksella yksilö työskentelee, itseensä luottavaista pettymykset ja epäonnistumiset eivät lamauta.  

Itseluottamus vaihtelee tilanteittain ja se on altis ympäristön vaikutukselle. Terveesti itseensä luottava arvostaa itseensä ja elämäänsä, kohtelee itseään ja muita hyvin. Itseluottamus selittää tutkimusten mukaan ihmisen onnistumista ja menestymistä psykologisista tekijöistä parhaiten. Ja tämä on myös asia, johon voit itse vaikuttaa! 

 Kuuntelin aamulla Brendon Burchardin viisaita sanoja itseluottamuksesta. Itseluottamus tarkoittaa uskoa omiin kykyihin ja taitoihin saavuttaa haluttuja tavoitteita. 

Itse kamppailen eniten omien ajatusten ja uskomusten kanssa. Usein samaistun ajatuksiini ja niiden herättämiin tunteisiin. Esimerkiksi tänään kun otsaani oli noussut komea finni, tunsin että tuo harmiton ja väliaikainen virhe, alkoi nopeasti vaikuttamaan tapaani ajatella kyvykkyyttäni suoriutumaan päivän tehtävälistasta. Ihan pähkähullua! Niinpä otin Brendonin sanoista vaarin ja: 

 Ota vinkit talteen:

  1. Otin pään pois pyllystä ja PÄÄTIN että tänään luotan itseeni ja kykyihini. Jos @sisujasijoitus ei anna finnin haitata bosswoman-elämäänsä niin miksi minä sitten tekisin niin?!
  2. Muistutin itselleni, että olemalla tänään jossain asiassa aloittelija, olen vuoden päästä siinä asiassa jo aika kehittynyt. Tänäänkin teen sisältöä vaikka olen usein ihan ulapalla mikä on hyvää contenttia. Eli nöyrästi vaan kirjoittamaan postaus siitä, että tänään finni murensi itseluottamukseni. Mutta selvisin.
  3. Itseluottamuksen buustaukseen auttaa se että on oma itsensä. Ihan oikeasti! Ehkä parasta omassa elämässä on ollut se, että on antanut itselleen luvan alentaa rimaa suhteessa siihen millainen mun pitäisi olla. Eli hyväksynyt sen että tällainen minä nyt olen. Toiset tykkää ja toiset ei, se käy hyvin!
  4. Momentumii. Nyt kun aloitin lainasanojen parissa niin jatketaan sillä. Eli ryhtyminen toimeen. Mikään ei tule valmiiksi pelkällä hyvällä suunnitelmalla, kyllä ne asiat täytyy laittaa myös aina toiminnan tasolle. Itseluottamus kasvaa ainakin itsellä sitä mukaa mitä enemmän saan itselle merkityksellisiä asioita tehdyksi. Tänään se oli treeni ja podcasteditointia.
  5. Yhteisö eli se porukka missä vietät aikaasi❤️ Ote lähelle niitä cheerleadereita äläkä rapuja, jotka vetää sut aina takaisin sinne, mistä haluat pois.

Nyt tiedät, etten ole mitenkään immuunimpi epävarmuudelle. Kun seuraavan kerran istut sykkyrällä ja säälit itseäsi niin laitappa rinta rottingille, muista tämä mun finni episodi ja aloita siitä päätöksestä, että tänään luotan itseeni. Tee yksi tehtävälistasi asia, anna yläfemmat itsellesi, tee vielä toinen tehtävä ja laita viestiä parhaalle kaverille siitä, että taklasit tänään oman epävarmuutesi. Vannon, että loppupäivän olet paljon itsevarmempi. 

-Erja