Prokrastinaatio: Viivyttelyn voittaminen

  • Artikkelin kategoria:Muut

Prokrastinaatio on salakavala vastustaja, joka saattaa hiipiä elämäämme odottamatta. Vaikka tiedämme, että tietty tehtävä on suoritettava, löydämme itsellemme miljoona muuta asiaa juuri silloin – kaikki paitsi se tehtävä, jonka pitäisi olla ensimmäisenä listalla.

Miksi me prokrastinoimme? Usein se johtuu pelosta, epävarmuudesta tai jopa täydellisyyden tavoittelusta. On tärkeää tunnistaa nämä syyt ja haastaa ne. Voisiko pelko epäonnistumiseonko prokrastinaatio ikuinen ongelma?sta olla oikeasti vain mahdollisuus oppia? Entä jos täydellisyys onkin este edistymiselle?

Yksi tehokkaimmista tavoista voittaa prokrastinaatio on ymmärtää oman tuottavuuden rytmitys. Jokaisella meistä on omat aikansa, jolloin olemme kaikkein tuotteliaimpia. Löydä nuo hetket ja varaa ne tärkeille tehtäville. Rutiinit voivat myös auttaa luomaan säännöllisen työskentelytavan, jolloin prokrastinaatio saa vähemmän tilaa.

Toinen hyödyllinen strategia on asettaa selkeät tavoitteet. Pienet, saavutettavissa olevat askelmat tekevät suurilta näyttävistä tehtävistä hallittavampia. Ja kun saavutat tavoitteesi, muista palkita itsesi. Palkinnot luovat positiivisen kierteen ja vähentävät prokrastinaation houkutusta.

Voimme myös kääntää prokrastinaation voimavaraksi. Kun huomaamme viivyttelevämme, voimme pysähtyä hetkeksi ja kysyä itseltämme miksi. Onko se tylsää? Pelottavaa? Tunnemme olevamme ylikuormitettuja? Näiden kysymysten avulla voimme löytää syvemmät syyt ja ratkaista ne.

Prokrastinaatio ei ole voittamaton vihollinen. Se vaatii itsetutkiskelua, mutta voimme oppia hallitsemaan sitä.

– Anna